• 0342 317 1500 / 01

1. Üniversiteye yeni kayıt oldum, Kütüphaneye nasıl üye olabilirim ve Kütüphane olanaklarından nasıl faydalanabilirim? 
 
Üniversitemiz akademik, idari personeli ile öğrencileri Kütüphanemiz danışma bankosundaki görevliye Üniversite kimlikleri ile başvurarak üye olabilirler. Daha fazla bilgi için, (0342) 317 1508 - 1500 nolu telefonları arayabilirsiniz.
 
2. Kütüphane hangi gün ve saatler açık? 
 
Kütüphanemiz, akademik dönem içerisinde 7 gün 24 saat açıktır. Tatil döneminde 08:00-17:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Covid-19 Salgını nedeniyle çalışma saatlerimiz sürekli değişmekte olup, kütüphanemiz mesai saatlerinde yapılan değişiklikler internet sayfamızda güncel olarak duyrulmaktadır.
 
3. Gaziantep Üniversitesi'nde kütüphane imkanları nelerdir? 
 
Kütüphanemiz 7.000 m2 alana kurulmuştur ve toplam 800 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Kütüphane'de 130.000' nin üzerinde basılı kitap, 24.500 üzerinde ciltli süreli yayın, 2.500'ün üzerinde DVD-VCD bulunmaktadır. Abonesi olduğumuz veri tabanları ve dergi paketleriyle 66.000'in üzerinde elektronik dergiye ve 213.000'in üzerinde elektronik kitaba kütüphane ve kampüsteki bütün bilgisayarlardan anında erişim olanağı sağlanmaktadır. Kütüphane içerisinde 100 kişilik 1 Sinema Salonu bulunmaktadır.
 
4. Hangi yayınlar ödünç alınabiliyor? 
 
Tezler, Danışma Kaynakları, DVD-VCD (Ansiklopediler, sözlükler, yıllıklar; vb.), süreli yayınlar dışındakileri ödünç alabilirsiniz.
 
5. Kütüphane üyesi olarak kaç ödünç yayın alma hakkına sahibim?
 
Ödünç yayın alma hakkı kullanıcı türüne göre değişiklik göstermektedir. 
                                 
Okuyucu Grubu    Adet  Süresi
Akademik Personel 10 30 Gün
Doktora Öğrencileri 10 30 Gün
Lisansüstü Öğrencileri 5 15 Gün
Lisans/ÖnLisansÖğrencileri 3 15 Gün

6. Katalog tarama nedir?

Gaziantep Üniversitesi Kütüphanesi, otomasyon sistemine sahip olup, internet üzerinden katalog taraması hizmete sunulmuştur. Katalog üzerinden araştırma yapmak için aradığınız kaynağa ait Author (Yazar), Title (Başlık), Keyword (Anahtar Kelimeler), Subject (Konu), Call Number ve ISBN/ISSN bilgilerinden herhangi birini girmeniz yeterli olacaktır. 
Buna ek olarak, Advanced Search ile detaylı araştırma yapmanız da mümkündür. Bunun için önce aranılan yayın Kütüphanede ise, raflarda yayını aramaya başlamadan önce yayının ödünç alınıp alınmadığı kontrol edilmeli; ödünç alınmış ise yine bilgisayar kayıtlarından yayının iade tarihi, tasnif numarası ve "rezerve" olup olmadığı not edilmelidir.
 
7. Ödünç aldığım yayınların takibini nasıl yapabilirim?
 
Kütüphanemizden ödünç aldığınız yayınların takibini (yayın bilgileri, iade tarihleri, ceza vb) yapmak için katalog tarama ekranının sağ üst köşesinde bulunan Oturum Aç sekmesine tıklayarak açılan penceredeki üye kodu ve şifre alanlarına size vermiş olduğumuz bilgileri girerek giriş yapınız ve daha sonra açılan sayfada Üzerimdekiler bölümüne tıklayarak ödünç aldığınız yayınların bilgileri (kitap adı, iade tarihi, varsa ceza bilgileri) görebilirsiniz.
 
8. Ödünç aldığım yayınların iade tarihlerini internet üzerinden uzatabilir miyim?
 
Kütüphanemizden ödünç aldığınız yayınların iade tarihlerini uzatmak için Katalog tarama ekranının sağ üst köşesinde bulunan Oturum Aç sekmesine tıklayarak açılan penceredeki üye kodu ve şifre alanlarına size vermiş olduğumuz bilgileri girerek giriş yapınız ve daha sonra açılan sayfada Üzerimdekiler bölümüne tıklayarak ödünç aldığınız yayınların bilgileri (kitap adı, iade tarihi, varsa ceza bilgileri) göreceksiniz. Ödünç aldığınız yayınların iade tarihine son 3 gün kalmasından itibaren en fazla 2 defa olmak üzere uzatma yapabilirsiniz.
(Eğer yayın üzerinde reserve ve gecikmeden kaynaklanan ceza varsa uzatma yapamazsınız. Bunun için kütüphaneye gelmeniz gerekmektedir)
 
9. Rezerve (kısa süreli ödünç verme) bölümünde bulunan kitaplar nelerdir, nasıl alabilirim? 
 
Rezerve kitaplar üç ayrı bölüme ayrılmış olup kitabın rezerve olmasını talep eden öğretim elemanının isteği doğrultusunda, ya sadece kütüphane içerisinde kullanılabilir yada kitabın içine konacak rezerve kartında belirtildiği gibi günlük, üç veya bir günlük ödünç verilir. 
 
10. Rezerve (kısa süreli ödünç verme) bölümünde bulunan kitapları nasıl alabilirim? 
 
Rezerve kitaplar kütüphane içerisinde okunurken ikişer saatlik sürelerle ödünç alınabilir. Kütüphane dışına çıkarılacak rezerve kitaplar saat 16:00'da ödünç verilir ve iade edileceği gün saat: 10:00 a kadar iade edilmesi gerekir. 
 
11. Dergileri ödünç alabilir miyim? 
 
Dergilerin güncel sayıları ödünç verilmemektedir ancak kütüphane içerisinde kullanılmasına izin verilir. Ciltli dergiler akademik personele en fazla 3 adet olmak üzere, 15 gün süreyle ödünç verilir. 
 
12. Benim kitaplarımı arkadaşım iade edebilir mi? 
 
Evet: 
Kütüphaneden ödünç aldığınız kitapları bir başkası sizin adınıza iade edebilir. 
İade etmesi için bir başkasına verdiğiniz kitapların internet üzerinden takibi, ilerde sizi sıkıntıya düşürmemesi için mutlaka yapınız!
 
13. Bir kaynağı kimin ödünç aldığına dair bilgiye ulaşabilir miyim? 
 
Hayır. Kurallarımız gereği kullanıcılarımızın kimlik bilgilerini açıklayamıyoruz.
 
14. Kütüphaneden almak istediğim bir yayın başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmış ise bu durumda ne yapabilirim?
 
Katalog taraması ekranının sağ üst köşesinde bulunan Oturum Aç sekmesine tıklayarak açılan penceredeki üye kodu ve şifre alanlarına size vermiş olduğumuz bilgileri girerek giriş yapınız. Katalog sekmesine tıklayarak katalog taramasına istediğiniz yayının bilgilerini (yazar adı, yayın adı vb) girerek taramanızı yapın gelen sonuçlar içinden istediğiniz yayını seçin, sağ tarafta ekrana gelen yayın bilgilerinin üstünde Ayırt kutucuğuna tıklayın. Bu işlem sonunda yayını kendiniz için ayırtmış oluyorsunuz yayın kütüphaneye geldiğinde size (önceden vermiş olduğunuz e-posta adresine) e-posta yoluyla bilgi verilecektir.
 
15. Kütüphaneden ödünç aldığım bir yayını kaybettiğimde veya hasar verdiğimde, ne yapmalıyım? 
 
Kütüphaneye konuyu bildiriniz. Kayıp ve hasarlı kaynaklar için yapılması gereken ödemeler; kaynak bedeli, işlem bedeli ve var ise gecikme cezasıdır. 
 
16. Gecikmiş materyaller için uygulanan ceza miktarları nedir? 
 
Rezerv Yayınlar: (Saatlik): Her bir saat için 20 Kr, Diğer Yayınlar: Her bir kitap için günlük 20 Kr, 
 
17. Kütüphanemizde mevcut olmayan kitaplara nasıl ulaşabilirim? 
 
Kütüphanemizde mevcut olmayan kitapları kütüphanelerarası ödünç verme servisi ile getirtebilirsiniz. Bu servisten yararlanabilmek için, kitabın veya kitapların koleksiyonumuzda olup olmadığından katalog taraması yaparak emin olunuz. Kütüphanemizde yoksa kitap veya kitapların hangi kütüphanede olduğunu öğreniniz ve referans birimine başvurunuz. Bu hizmetten sadece akademik ve idari personel yararlanabilirler. 
 
18. Kütüphanemizde bulunmasını istediğim yayınları nasıl iletebilirim?
 
Katalog taraması ekranının sağ üst köşesinde bulunan Oturum Aç sekmesine tıklayarak açılan penceredeki üye kodu ve şifre alanlarına size vermiş olduğumuz bilgileri girerek giriş yapınız. Açılan sayfanın sol tarafında bulunan menülerden Eser İstek alanına tıklayın açılan penceredeki formu doldurarak kaydet tuşuna basın. Kütüphanemizde bulunmasını istediğiniz yayının bilgileri bize ulaşaktır ve yapılacak değerlendirme sonunda (mevcut bulunan ve onaylanmayan yayınlar hariç) satın alma işlemleri gerçekleştirilecektir.
(Eğer Eser İstek bağlantınız etkin değilse okuyucu hizmetlerine başvurunuz veya syilmaz@gantep.edu.tr adresine öğ.no, adınız, soyadınızı yazarak e-posta gönderiniz)
 
19.Kütüphanemizden daha önce aldığım kitapları görebilir miyim?
 
Katalog taraması ekranının sağ üst köşesinde bulunan Oturum Aç sekmesine tıklayarak açılan penceredeki üye kodu ve şifre alanlarına size vermiş olduğumuz bilgileri girerek giriş yapınız. Açılan sayfanın sol tarafında bulunan menülerden İadelerim alanına tıklayarak iade ettiğiniz yayınları görebilir isterseniz listelerini (e-posta olarak) alabilirsiniz.
 
20.Kütüphanede internetten faydalanacağım bir yer var mı?
 
Kütüphanemizde giriş katta bulunan bilgisayarlardan internet için faydalanabilirsiniz.
 
21. Kütüphanede fotokopi hizmeti var mı? 
 
Kütüphanenin giriş katındaki okuyucu hizmetleri bölümde fotokopi hizmeti verilmektedir.
 
22. Kütüphane içinde kendi dizüstü bilgisayarımı kullanabilir miyim? 
 
Evet kullanabilirsiniz.
 
23. Tasnif numarası (call number) nedir? 
 
Gaziantep Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunan materyaller Library of Congress Sınıflandırma Sistemine göre tasnif edilmişlerdir. Kütüphanedeki her kitaba bir yer numarası verilmiş olup, kitaplar raflara bu numaralara göre dizilmişlerdir. Bu dizimin sonucunda raflarda aynı konuya ait kitaplar yan yana gelmiş olur. 
Kitabın sırtındaki yer numarasının anlamı şöyledir;     örnel olarak PR3507.N3 Z65 1989 V.1 C.1
 
Sınıflandırma ---{ PR Sınıflandırma harfi 
  Numarası           3507 Alt sınıf sayısı 
                            .N3 Ayrıntılı konu numarası 
                            Z65 --- Cutter [yazara verilen numara]
                            1989 _ .. Yayın tarihi 
                            v.1 --- Cilt bildirimi 
                            c.2 ... Kopya bildirimi 
24. Veritabanları nedir? 
 
Veritabanları, içinde bilimsel çalışmaların yeraldığı büyük yayınevlerinin biraraya gelerek kurduğu e-süreli yayın ve e-kitapların olduğu elektronik bilgi depolarıdır. 
 
25. Kütüphanedeki veri tabanlarının kullanımı için kullanıcı eğitimi var mı? 
 
Evet, kullanıcıların istekleri doğrultusunda kendilerine kullanıcı eğitimi verilmektedir.
 
26. Elektronik kaynakları kullanırken yardıma ihtiyaç duyduğumda kimden destek alabilirim? 
 
"E-Kaynaklar / Online Veri tabanları bölümünde elektronik kaynakların kullanım kılavuzları yer almaktadır. Ayrıca bu konuda kütüphane personelinden de yardım alabilirsiniz.
 
Not: Kütüphane içerisinde telefonla konuşmak ve kütüphaneye yiyecek ve içecekle (Su hariç) girmek yasaktır.